tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU tunnar ut svartvirkes-reform

Publicerad: 17 december 2009, 08:59

EU och Sverige missar chansen att skärpa reformen mot handel med olagligt virke, menar Världsnaturfonden.

Ämnen i artikeln:

Eu

EU importerar stora volymer illegalt virke från tropiska länder och Ryssland. Det påskyndar avskogningen och utarmar ekosystemen i exportländerna. EU har i flera år jobbat med att skärpa lagstiftningen på området.

I början av veckan möttes EU:s skogs- och jordbruksministrar under ledning av Eskil Erlandsson för att diskutera ett förslag från kommissionen. Förhoppningen var att en stark reform skulle ros i land under det svenska ordförandeskapet. Nu ser det inte ut att bli så.

– Det är sorgligt att det är så svårt för EU-länderna att enas kring en effektiv lagstiftning på hemmaplan som bidrar till att hejda förstörelsen av tropiska regnskogar. Detta sker samtidigt som hela världens ledare nu diskuterar åtgärder för att stoppa avskogningen på klimatmötet i Köpenhamn., säger WWF:s ordförande Lasse Gustavsson.

Förslaget från EU:s skogsministrar omfattar till exempel bara den som placerar virket på EU-marknaden – och inte de som faktisk står för avverkningen i ursprungsländerna. Det är ett olyckligt kryphål som kommer att bädda för fortsatt fusk och korruption, menar WWF.

Det saknas också en stark inbyggd kontroll i systemet. Enligt WWF är de föreslagna reglerna i förordningen så otydligt formulerade att det är svårt att veta när företagen bryter mot dem eller inte  – vilket kommer att undergräva rättssäkerheten på marknaden.

Sverige har inte gjort sig känd för att vara entusiastisk i denna fråga. Under ordförandeskapet har regeringen lagt sina åsikter på hyllan för att få fram ett avtal överhuvudtaget Det har resulterat i kompromisser och att man tummat på kraven, säger WWF:s skogsexpert Per Larsson.

Nu väntar en andra behandling i parlamentet innan lagen träder i kraft. Svenska WWF hoppas att Europaparlamentet står på sig och driver igenom de skärpningar man tidigare krävt. Men hela reformen är kraftigt försenad och ett beslut kanske kan fattas först under 2011, tror Per Larsson.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev