Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”EU-valet en skjuts framåt för miljö- och klimatfrågorna”

Publicerad: 27 maj 2019, 08:24

Foto: ChequeredInk/ Pixabay

Den gröna partigruppen i EU-parlamentet får 18 nya mandat. En ökning som enligt statsvetare kan ge skjuts för miljö- och klimatfrågorna i EU.


Det gick bra för flera gröna partier i EU-valet. Det kommer att stärka den gröna gruppen i EU-parlamentet som ökar med 18 mandat. Det innebär en skjuts framåt för miljö- och klimatfrågorna i EU under den kommande femårsperioden, spår Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.
– I flera länder, som Tyskland och Frankrike, har ganska stora grupper väljare röstat för miljöfrågorna vilket gör att den gröna rösten blir tydligare. Både den gröna gruppen och den liberala gruppen Alde ökar och de två har en historia av att samarbeta. Tillsammans kan de nu driva på miljö- och klimatfrågorna tydligare, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Samtidigt ökar nationalistiska och populistiska partier vilka ofta driver en motsatt politik.
– Hur EU:s konkreta politik framåt kommer se ut är svårt att säga. Det beror till stor del på hur duktiga EU-parlamentarikerna är på att förhandla och driva sina frågor.

I Sverige tappar Miljöpartiet hälften av sina mandat och får två platser i EU-parlamentet.
– Jag ser två aspekter av Miljöpartiets resultat. Dels att miljö- och klimat inte anses lika viktigt i vallokalen som väljarna uppgav innan och dels att Miljöpartiet inte längre har monopol på miljö- och klimatfrågorna. Alla partier har pratat mycket klimat inför valet och man röstar på den som uppfattas ha de mest trovärdiga lösningarna, säger Simon Matti.

Se resultatet av valet till EU-parlamentet

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.