tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU: ”vi går inte vidare med nytt Kyoto själva”

Publicerad: 11 oktober 2011, 08:02

Kyotoprotokollet ligger på dödsbädden. Andra stora länder måste ställa upp en period till för att EU ska fortsätta, bestämde EU:s samlade miljöministrar vid ett möte i Luxemburg.

Ämnen i artikeln:

KyotoprotokolletEu

Kyotoprotokollet ligger på dödsbädden. Av deltagarna är det i princip bara EU som hållit liv i ramavtalet efter det misslyckade Köpenhamnsmötet för två år sedan. Nu sätter EU upp sina villkor för att protokollet ska förlängas efter 2012.

Efter miljöministermötet i Luxemburg igår måndag säger man att EU inte kommer att fortsätta på egen hand, utan att det krävs bindande åtaganden med tidtabell för utsläppsreduktioner från andra viktiga länder. Det är budskapet man tar med sig till toppmötet i Durban i november.

En förutsättning är också att de utsläppsrätter som delats ut under den nuvarande protokollperioden (2008-2012) i systemet för markanvändning (LULUCF) begränsas och inte disponeras fritt i nästa, det skulle skapa ett ohållbart överskott i systemet.

Ministrarna menar att trovärdigheten måste öka i systemet, det vill säga att säkra hur stora utsläppsminskningar som faktiskt sker i olika projekt för markanvändning och beskogning.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev