Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EU vill att toppmötet handlar om grön ekonomi

Publicerad: 21 Juni 2011, 06:59

EU-kommissionen vill att Riomötet 2012 ska handla om grön ekonomi och miljöskadliga subventioner.


Ämnen i artikeln:

Eu

Idag diskuterar EU:s miljöministrar agendan för toppmötet i Rio de Janeiro nästa år, Earth Summit 2012. Det har gått 20 år sedan den första miljökonferensen i Rio som lade grunden för det internationella klimatarbetet och konventionen för biologisk mångfald.

Det har länge varit oklart vad jubileumsmötet nästa år egentligen ska handla om, och ett förberedande FN-möte i maj gav inget svar.
EU-kommissionen vill i alla fall att mötet tar upp frågan om grön ekonomi och föreslår bland annat att man lyfter frågan om miljöskadliga subventioner.

Igår gick Miljökommissionär Janez Potočnik och utvecklingskommissionär Andris Piebalgs ut med ett gemensamt uttalande.

– Hållbar förvaltning av resurser
och naturtillgångar är livsviktigt för länder på alla utvecklingsnivåer – och kan bli en särskild möjlighet för utvecklingsländerna, eftersom resurser och naturtillgångar är nära kopplade till fattigdomsbekämpningen. För att detta ska ske på global nivå måste vi skapa de rätta marknads- och regleringsförhållanden globalt. Rio+20 kan bli början på en världsomspännande övergång till grön ekonomi, säger Janez Potočnik.

En grön ekonomi bygger enligt EU-kommissionen på investeringar i nyckelresurser och naturtillgångar, på att kombinera marknadsinstrument och regleringar och att förbättra styrningen och främja medverkan från den privata sektorn.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.