Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU vill förbjuda fosfater tvättmedel

Publicerad: 5 november 2010, 11:14

EU-kommissionen föreslår förbud mot fosfater i hushållstvättmedel. Förbudet ska harmonisera reglerna på ett område där många stater infört förbud och andra stater infört frivilliga begränsningar.


Ämnen i artikeln:

EuFosforÖstersjönÖvergödning

Enligt nyhetsbrevet ENDS Daily föreslår EU-kommissionen ett förbud för fosfater i hushållstvättmedel från 2013. Spår av andra fosforföreningar ska tillåtas i en halt av maximalt 0,5 viktprocent.

Diskmedel samt professionell användning av tvättmedel omfattas inte av förslaget.

I Sverige har reglerat fosfatinnehållet av tvättmedel för konsumenters enskilda bruk sedan mars 2008. Fortfarande tillåts fosfater upp till en halt av 0,2 viktprocent.

Den 1 juli 2011 blir fosfater förbjudna i maskindiskmedel. Dock tillåts ett fosfatinnehåll på upp till 0,5 viktsprocent i maskindiskmedel för konsumentbruk.

Tidigare under hösten redovisade Kemikalieinspektionen ett regeringsuppdrag där man föreslår att Sverige, istället för att begränsa halten av fosfater, begränsar den totala fosforhalten i tvätt- och maskindiskmedel.

Baltiska stater ska förbjuda fosfater i alla detergenter från 2012.

EU-kommissionens förslag välkomnades av branschorganisationen AISE, eftersom harmoniserade regler underlättar för tillverkare.

Förbudet ska medverka till en bättre vattenkvalitet och minska övergödningen.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.