Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EU vill skjuta upp tuffa miljökrav till nästa generation

Publicerad: 22 mars 2011, 10:53

EU-kommissionen vill flytta fram lejonparten av klimatarbetet för transportsektorn till årtiondena efter 2030. ”Rena fantasierna” menar miljöorganisationen T & E


EU-kommissionen håller på att formulera miljökrav på transportsektorn i ett så kallat white paper. Förslaget ska publiceras i slutet av mars. Nu har delar av innehållet läckt ut. Av texten framgår att man skjuter över lejonparten av arbetet till nästa generation – efter 2030.

Miljöorganisationen Transport & Environment (T & E) har läst det opublicerade utkastet. Enligt detta ska utsläppen av växthusgaser från våra fordon och flygresor minska med 60 procent fram till 2050 jämfört med 1990 års utsläppsvolym – men 80 procent av denna reduktion kan göras efter år 2030 – och endast 20 procent före.

– Kommissionen siktar på en reduktion på en procent per år fram till 2030 och förväntar sig sedan att utsläppen på något magiskt sätt minskar med 5 procent per år. Det är bara fantasier. Vi behöver en realistisk plan för att ta itu med både energikrisen och klimatförändringarna, säger Jos Dings på T & E.

Enligt EU:s färdplan som presenterades tidigare i mars måste utsläppen av växthusgaser minska med 25 procent till 2020 om 2050-målet ska hålla. Enligt T & E kommer det att bli omöjligt att hålla eftersom man avstått från att införa åtgärder som snabbt kan minska utsläppsmängderna.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev