Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Europa diskuterar nya tekniker för utvinning av fosfor

Publicerad: 19 september 2014, 08:16

Många värdefulla mineraler är idag bristämnen. Därför har man inom Europa insett att man måste återvinna de värdefulla näringsämnena i våra exkrementer. Hur detta ska gå till råder det emellertid delade meningar om.


Ämnen i artikeln:

Fosfor

Fosfor är ett livsnödvändigt grundämne som används bland annat i konstgödsel. Enligt beräkningar från vissa forskare kommer vi om bara 20 år att ha nått ”peak phosphorus”. Därefter kommer tillgångarna att minska och därmed kommer priset på gödsel att gå upp och orsaka kriser i livsmedelsförsörjningen.Andra forskare anser att fosforreserverna kommer att räcker i flera hundra år till och att det inte finns någon anledning till oro.

I Sverige och många andra länder anser man att en stor del av återvinningsfrågan är löst i och med att man lägger behandlat avloppsslam från reningsverken på åkrarna där näringen tas upp av växterna. Men en nackdel med metoden är att slammet innehåller tungmetaller som kadmium, och dessutom organiska miljögifter och läkemedelsrester som via grödorna återvänder till våra tallrikar. Eftersom nytt kadmium hela tiden tillförs via handelsgödseln så lagras mer och mer tungmetaller i åkrarna.

– Sverige var först i världen med att utvinna fosfor ur avloppsvatten redan på 50-talet. Men att det fortfarande är populärt att sprida slam på åkrarna är konstigt med tanke på att ert land annars har så höga miljökrav, säger Arnaud Passenier, tjänsteman på Nederländernas miljödepartement och ledare för ett nystartat nätverk som verkar för återvinning av fosfor, till Sveriges Radio.

Han menar att slamspridning tillhör gårdagens teknik. I flera regioner i Europa är det redan förbjudet att gödsla med avloppsslam och i Tyskland siktar regeringen på att införa ett totalförbud.

Sveriges Radio har besökt förtaget Thames Water i Slough utanför London. Här använder man en fosforreaktor för att återvinna fosfor i stor skala. I reaktorn skapas  vita fosforkulor i en tio meter hög trattformad apparat där avloppsvatten som innehåller fosfor blandas med magnesiumpulver för att kulorna ska börja formas. Tekniken kallas för ”pearl”.

Samma teknik planerar man att använda i Chicago där man just nu bygger om världens största reningsverk för att utvinna fosfor. Även i Helsingborg och Halmstad har man testat pärl-tekniken.

Men problemet är att en omställning till fosforutvinning med pärl-tekniken bara fungerar på en bråkdel av alla världens reningsverk. De flesta av dem, bland annat de i Sverige, bygger nämligen på en annan teknik. En annan nackdel med metoden är att det restavfall som blir kvar när man utvunnit allt fosfor fortfarande läggs ut på åkrarna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Fosfor

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.