Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Europa satsar 90 miljarder på rymden

Publicerad: 28 November 2008, 08:49

ESA får pengar för att förbättra Ariane-raketen, fortsätta arbetet med marsbilen Exomars och kanske kan vi få se en Europeisk bemannad rymdfarkost i framtiden.


Ämnen i artikeln:

Ariane

Med tanke på den ekonomiska krisen så var det nog med viss bävan som ESA-cheferna såg fram emot medlemsstaternas ministermöte där budgeten för de närmaste åren skulle spikas. Nu gick förhandlingarna över förväntan och att ESA fick 9,9 miljarder Euro av de 10,4 miljarder Euro ESA begärt var säkerligen mer än ESA-cheferna vågat hoppas på.

Det gör att ESA nu kan genomföra i stort sett alla sina planerade projekt. Grundforskningen kommer att få sin budget höjd med 3,5 procent, Ariane 5-raketen ska uppgraderas så att den kan bära tyngre laster och ett gäng nya satelliter ska skickas upp för att övervaka miljön.

Marsfarkosten Exomars kommer också att fortsätta utvecklas även om den miljard Euro som öronmärkts för den inte riktigt räcker till för att göra den färdig. Här hoppas ESA att USA eller Kina vill gå in med de 200 miljoner Euro som saknas.

En studie ska också göras för att se om ATV-farkosten som levererar förnödenheter till rymdstationen kan förses med en kapsel som kan föra material tillbaks till jorden på ett säkert sätt. I förlängningen innebär det att ATV skulle kunna användas för bemannade rymdfärder. Det är dock ett långsiktigt mål och det lär säkert dröja åtminstone 10-15 år innan vi får se en bemannad ESA-farkost.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Ariane

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.