Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Europas snålaste bil i lågor i Luleå

Publicerad: 19 Mars 2009, 07:22

LTU-bilen Baldos har brunnit efter överladdning i ett litiumbatteri. Tester i Europa är i farozonen.


Förra året vann Baldos en tävling om Europas snålaste bil i Frankrike. På tisdagen inträffade en brand i bilen på grund av självantändning i ett litiumbatteri under laddning, meddelar Luleå tekniska universitet.

Branden släcktes av en student som upptäckte branden. Bilens kolfiberkaross var inte monterad vid tillfället och undgick skador. Chassit i aluminium ska enligt LTU klara sig med en grundlig rengöring. Även elektronik och mekanik tycks ha klarat sig. En kombinerad brandvägg och störtbåge måste däremot bytas ut och stolen måste förnyas.

Baldos är inom kort på väg till SKF:s forskningscenter i Utrecht i Holland. Därefter ska bilen till en biltestarmässa i Stüttgart.

Jag tror att vi kommer att kunna städa och ställa i ordning den så att vi kan skicka den på uställning till Holland och Tyskland, kommenterar Elisabet Kassfeldt som leder Baldosprojektet.

På LTU är en ny version av Baldos under utveckling. Bilen ska användas vid tävlingar i Tyskland senare i år. Nybygget befann sig nära branden men skadades inte.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.