Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Europas största solkraftspark öppnar i Italien

Publicerad: 26 november 2010, 08:29

I italienska Rovigo öppnas Europas största enskilda solkraftspark.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechSolcellerForskningIngenjör

Bara nio månader efter att den italienska regeringen godkänt projektet så invigs anläggningen av amerikanska SunEdison. Med en kapacitet på 70 megawatt kommer den att generera tillräckligt med energi för att försörja 17 000 hushåll, skriver TreeHugger.

Enligt SunEdison är den nya anläggningen Europas största enskilda solkraftspark. Tyska Finsterwalde Solar Park har förvisso en kapacitet på 81 megawatt, men är uppdelad i tre separata anläggningar.

Den nya solkraftsparken kommer att leda till minskningar av koldioxidutsläppen med 40 000 ton årligen, vilket motsvarar utsläppen från 8 000 bilar.

Lika imponerande som anläggningens storlek är hur snabbt projektet gick från idé till invigning. CNET listar en rad faktorer som kan ha bidragit till att processen har gått så snabbt och smärtfritt. Dels nämns kompetensen hos SunEdison och spanska Isolux Corsan, som byggde anläggningen, men kanske lika viktigt är att projektet hade fullständigt stöd av den italienska staten, från federal till lokal nivå.

Staden Rovigo är dessutom medlem i CLEAR (City and Local Environmental Accounting Reporting), ett EU-initiativ där medlemsstäderna har infört miljöredovisning och hållbarhetsplaner som en del av det vanliga budgetarbetet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.