Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Europas största vindkraftpark expanderar

Publicerad: 9 september 2010, 04:38

Europas största landbaserade vindkraftpark växer. Nu får skottiska Whitelee ytterligare 75 turbiner och ökar kapaciteten med två tredjedelar.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

ScottishPower Renewables planerar att bygga 75 nya turbiner i vindkraftparken Whitelee på Eaglesham Moor. Utbyggnaden kommer att ske under 2012 och innebär att det totalt kommer att finnas 215 turbiner på platsen.

De 140 turbiner som redan är i drift producerar tillräckligt med el för att täcka 180.000 hushålls behov. Utbyggnaden innebär en kapacitetsökning från 329 megawatt till 539 megawatt, tillräckligt för att försörja totalt 300.000 hushåll, skriver BBC News.

69 av de nya turbinerna kommer att vara av modellen 69 Alstrom ECO 100, var och en med en kapacitet på 3 megawatt (större än de nuvarande turbinerna på 2 megawatt). De övriga sex turbinerna är av modellen ECO 74, med en kapacitet på 1,67 megawatt vardera.

– Whitelee är redan en av de största landbaserade vindkraftparkerna i Europa, och denna utvidgning kommer att göra den till en av de största i världen, säger Simon Christian, chef på ScottishPower Renewables till BBC News.

Enligt Christian kommer projektet att skapa upp till 1.200 nya arbetstillfällen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.