Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Européer: Miljö viktigare än tillväxt

Publicerad: 28 november 2019, 07:33

En klar majoritet av tillfrågade européer anser att miljöfrågorna ska prioriteras, även om det leder till minskad ekonomisk tillväxt.


Plastavfall och klimatförändringarna är de främsta hoten mot miljön. Det svarar boende i Europa i en internationell undersökning bland över 15 000 personer. I undersökningen får de svarande även redogöra för sin syn på konsumtion och miljöfrågor, där majoriteten ser en direkt koppling. 69 procent av européerna anser att vi här är överdrivet fokuserade på konsumtion och 74 procent anser att miljön bör skyddas bättre, även om det innebär att den ekonomiska tillväxten minskar. Två tredjedelar tror även att företagen kommer gå sämre ekonomiskt om de inte begränsar sin miljöpåverkan.

Utanför Europa ingår även USA och Australien i undersökningen som genomförts på uppdrag av den holländska banken ING. Européerna i undersökningen sticker ut då de i större utsträckning prioriterar miljöfrågorna. I frågan om miljön bör prioriteras före ekonomisk tillväxt håller 60 procent av de svarande i USA, och 65 procent i Australien, med om att miljön går före.

I undersökningen frågas även om synen på cirkulär ekonomi och vad som får människor att i högre grad reparera, återanvända och återvinna. Svaren indikerar bland annat att priset är en avgörande faktor. För att en majoritet ska välja reparation före nyköp får kostnaden inte överstiga 30 procent av nypriset, enligt svaren i undersökningen. Majoriteten av de svarande i Europa uppger att de om tre år sannolikt kommer att använda mer reparerade produkter istället för att slänga saker som går sönder. I USA är det dock färre än hälften av de svarande som ser samma utveckling.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.