Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Europeisk äckeleffekt stoppar Svenskt miljöjordbruk

Publicerad: 18 januari 2011, 08:57

Hulta bys kretsloppsjordbruk har lyfts fram som en föregångare på miljöområdet. Nu sätter EU-regler för ekoproduktion stopp för arbetet. Anledningen är det man kallar ”äckeleffekten”.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Det är ATL Lantbrukets affärstidning som berättar om konsekvenserna av EU:s nya regler för ekoproduktion som drabbar Hultabygdens Kretsloppsförening utanför Linköping.

Hultabygdens Kretsloppsförening har sedan 1994 återfört urin och slam från ett tjugotal hushåll till odlingsmarken. Kretsloppet sluts därmed, och metoden är enligt många det som krävs för att vi ska kunna lösa några av det moderna samhällets miljöproblem. Systemet fungerar bra, bland annat för att den lokala förankringen gör att deltagarna är noga med att inte spola ut farliga kemikalier i toaletten.

Nu måste emellertid föreningen avveckla verksamheten. EU:s regler om ekologisk produktion, som tolkats av Jordbruksverket, har nu slagit igenom i nya Kravregler och gör det omöjligt att fortsätta. Sverige har arbetat i många år för att få EU: ska tillåta att källsorterat urin återförs till Kravodlad produktion. Men de flesta EU-länder har varit kallsinniga till detta förslag. Enligt ATL beror det på en så kallad "äckeleffekt". Det vill säga att metoden skulle vara avskräckande för konsumenter – som förmodas bli äcklade av att deras mat odlas i någon annans avföring.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.