Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Europeiska investeringsbanken gör undantag för naturgas

Publicerad: 15 november 2019, 11:28

EIB:s huvudkontor i Kirchberg, Luxemburg.

Foto: Forgemind ArchiMedia/ Flickr

Efter långa förhandlingar har Europeiska Investeringsbanken, EIB, till sist fattade det omtalade beslutet att stoppa framtida fossila investeringar. Men efter påtryckningar från Polen och Tyskland gavs dock ett undantag för fossilgas.


Sent på torsdagkvällen fattade styrelsen för den Europeiska investeringsbanken, EIB, beslutet att stoppa framtida investeringar i fossil energiproduktion och infrastruktur. Beslutet innehöll dock brasklappen att undantag ska göras för viss infrastruktur för naturgas, ett krav som ställts av bland annat Tyskland, Polen och Italien.
– Det är ett jättebra principbeslut som EIB tagit. Det är definitivt ett steg i rätt riktning, men undantaget för naturgas gör att beslutet inte leder oss hela vägen i mål. Att pumpa in nya pengar i ny fossil infrastruktur gör att vi kommer att låsa fast oss i ett fossilt system för många årtionden framåt. Det har vi inte råd med vare sig ekonomiskt eller ekologiskt, säger EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) till Aktuell Hållbarhet.

I länder som Tyskland ses naturgas i dag som ett viktigt sätt att komma ur beroendet av kolanvändning. Ur ett lokalt miljöperspektiv är naturgas betydligt renare än kol, och även ur ett klimatperspektiv finns vissa fördelar. Pär Holmgren menar dock att det är viktigt att komma ihåg att naturgas är fossilt.
– Det är märkligt att människor och länder vill investera i något som vi vet är själva grundproblemet för klimatutmaningen, nämligen den fossila energin, säger han.

EIB:s ordförande Werner Hoyer har tydligt förespråkat ett totalstopp av alla typer av fossila investeringar. Till nyhetstjänsten Ends sade han tidigare i veckan att det skulle vara en “katastrof” om EIB:s kapital separeras så att 50 procent av pengarna går till att finansiera klimatåtgärder medan 50 procent av pengarna går till att finansiera utsläppande verksamheter.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.