Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Europeiska mikrovågsugnar släpper ut lika mycket växthusgaser som 7 miljoner bilar

Publicerad: 19 januari 2018, 09:41

I en ny studie från Manchester University har forskarna mätt de europeiska mikrovågsugnarnas klimatpåverkan.


I studien har forskarna mätt mikrovågsugnars klimatpåverkan genom hela livscykeln från produktion till avfall och man kan konstatera att det är ugnarnas elkonsumtionen som ger störst miljöpåverkan. Den årliga användningen av 19 europeiska mikrovågsugnar genererar lika stora koldioxidutsläpp som en bil.

Men samtidigt är mikrovågsugnarna ett mer miljövänligt och elsnålt alternativ än vanliga ugnar och rapportförfattarna är noga med att påpeka om att det inte handlar om att måla ut mikrovågsugnarna som miljöbovar, snarare vill man lyfta fram miljöeffekterna av hushållsmaskiner över lag, och visa på vikten av att designa såväl maskinerna som deras livscykel på ett så energieffektivt sätt som möjligt. Studien avslöjar bland annat att mikrovågsugnars livslängd har minskat med nära 7 år under det senaste decenniet och 2020 beräknar man med att 16 miljoner ugnar kommer att kasseras i Europa varje år. Eftersom mikrovågsugnar är de mest sålda ugnarna är det viktigt att motverka den utvecklingen menar Manchester-forskarna.

Läs rapporten här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.