Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EUs biståndsprogram fördriver fattiga bönder från sina marker

Publicerad: 23 April 2013, 08:53

Ett biståndsprogram som finansieras av EU har lett till att kambodjanska bönder fördrivs från sina marker. Nu höjs röster för att EU ska se över programmet.


Ämnen i artikeln:

EuKambodja

2009 beslutade EU att ta bort tullarna för import av socker från Kambodja. Beslutet var en del av ett biståndsprogram som heter Everything But Arms, EBA, som ska främja handel mellan utvecklingsländer och EU. Det rapporterar Sveriges Radio.

Programmet har lett till att landet börjat fyllas med sockerrörsodlingar. Tusentals fattiga bönder har förlorat sina marker när odlingarna brer ut sig och nu varnar människorättsorganisationer för att de fattiga förlorar möjligheten att försörja sina familjer.

Karin Gregow på Forum Syd är en av författarna till en rapport om markstölder i Kambodja. Hon menar att EU-kommissionen bör utreda övergreppen mot mänskliga rättigheter vid storskaliga markinvesteringar i sockerodlingar.

EU-parlamentet antog i höstas en resolution om ett tillfälligt stopp och en utredning av sockerimporten från Kambodja men trots det så har regeringen i Kambodja fått med tid på sig att själva lösa frågan.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EuKambodja

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.