Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EUs CSR-lagstiftning kan slå hårt mot fattiga

Publicerad: 9 april 2014, 10:09

EUs förslag om en CSR-lagstiftning kan slå hårt mot utsatta människor i utvecklingsländer. Att EU:s politiker inte har analyserat de potentiella konsekvenserna av en CSR-lag är djupt beklagligt skriver Adam Sandberg på tankesmedjan Frivärld i en debattartikel.


Ämnen i artikeln:

CsrEu

I en debattartikel i Veckans Affärer skriver Adam Sandberg, rapportförfattare på tankesmedjan Frivärld att en CSR-lagstiftning inom EU riskerar att förändra företagens beteende på ett sätt som gör att utsatta människor i utvecklingsländer, främst kvinnor, förlorar sitt arbete. Att EU:s politiker inte har analyserat de potentiella konsekvenserna för utvecklingsländer är djupt beklagligt menar Adam Sandberg.

EUs lagförslag ska tvinga större börsnoterade bolag, försäkringsbolag och kreditinstitut att årligen rapportera om sitt CSR-arbete. Rapporteringskraven ska omfatta konkreta risker och förhållningssätt i förhållande till bland annat miljöpåverkan, sociala frågor, arbetsvillkor, korruption och respekt för mänskliga rättigheter.

Problemet, menar Adam Sandberg, är att CSR är framtaget av länder i väst och utgår från en världsbild som inte är överensstämmer med faktiska förhållanden.

Med ökade rapporteringskrav minskar företagens vilja att ta risker. Ett företag som har flera underleverantörer eller samarbetspartners i utvecklingsländer är väl medvetet om att missförhållanden kan existera hos en leverantör, och att detta är svårt att upptäcka. En CSR-lagstiftning kan därför leda till att företag i stället väljer att samarbeta med en eller ett fåtal större leverantörer där övervakningen och uppföljningen är god. Effekten blir att de mest utsatta människorna, de som arbetar i mindre fabriker, från hemmet eller inom den informella sektorn, riskerar att förlora sina arbeten.

Adam Sandberg tar den sydafrikanska vinindustrin som exempel. Här har ökade krav på uppförandekoder lett till att allt mer makt har koncentrerats hos förmögna vita jordägare, till nackdel för lågavlönade jordbruksarbetare. På samma sätt ledde ökad övervakning av fotbollstillverkning i Pakistan till att tusentals kvinnor blev arbetslösa. En studie efteråt visade att många av dessa hade börjat arbeta som prostituerade skriver Adam Sandberg.

Det FN-anslutna forskningsinstitutet UNRISD har uppmärksammat att de mest utsatta grupperna sällan får komma till tals när CSR-initiativ diskuteras. Hela idén bygger istället på en dialog och initiativ mellan bolagsföreträdare, politiker och fackföreningar skriver Adam Sandberg.

När strängare krav ställs på underleverantörerna koncentreras makten till de som har råd att efterleva dessa krav, med följden att mindre bemedlade arbetsgivare och deras arbetstagare marginaliseras.

Att dessa förhållanden inte har diskuterats av EU är mycket anmärkningsvärt, särskilt med tanke på den relativt stora mängden forskning på området menar Adam Sandberg.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

CsrEu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News