Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EUs krav på ekologiska fröer slår hårt mot eko-odlarna

Publicerad: 2 maj 2014, 10:39

EU-kommissionen vill att hela produktionskedjan för eko-grönsaker ska vara ekologisk. Därför föreslår man nu ett förbud mot oekologiska fröer. Men ett sådant förbud skulle slå hårt mot odlarna. Det menar den svenska branschorganisationen de Ekologiska lantbrukarna.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioEuSveriges Radio

Idag används oekologiskt frö och utsäde även i produktionen av kravmärkta grönsaker. Men nu vill EU-kommissionen att grönsakerna ska vara helt ekologiska, och därför föreslår man ett förbud mot oekologiskat frö och utsäde.

Men enligt branschorganisationen de Ekologiska lantbrukarna kan ett sådant förbud leda till att flera ekobönder tvingas lägga ner sina odlingar, något som på sikt kan resultera i brist på svenskodlade ekologiska grönsaker i butikerna.

– Det skulle slå undan fötterna på många. Det är bara ett fåtal som har möjlighet att bara använda ekologiska fröer, säger Karin Sjöstedt på Fornuddens Trädgård och medlem i Ekologiska lantbrukarna till Sveriges Radio.

Bara fyra av de sjutton tomatsorter som hon odlar är ekologiska.

– Det finns inte så många ekologiska sorter som håller kvaliteten. De ekologiska tomaterna är mer känsliga för angrepp, har svårare att klara transporter och har lägre avkastning.

För att få till en helt ekologisk produktionskedja tycker Karin Sjöstedt istället att man bör sätta press på de storföretag som köper in tomaterna.

Miljöpartiets Isabella Lövin säger till SR att EU bör sträva mot eko-fröer men hon menar att övergången bör gå i ekoodlarnas takt så att pressen inte blir för stor för dem.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News