måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Evig ungdom för muterad bananfluga

Publicerad: 26 januari 2009, 08:56

En ny upptäckt visar varför en viss mutation kan göra att en del bananflugor kan leva dubbelt så länge som andra.


År 2000 upptäckte Stephen Helfand vid Brown University att en mutation i en viss gen kunde fördubbla en bananflugas livslängd. Exakt varför det var så var oklart, men nu har Helfand tillsammans med Nicola Neretti, också vid Brown University, kommit ett steg närmare gåtans lösning.

Mutationen, som framkallades av Helfand, finns i en gen som han kallar Indy (I’m Not Dead Yet). Den gör inte bara att bananflugan kan leva dubbelt så länge utan också att den är i full vigör hela livet och alltså behåller sin ungdom livet ut.

Det forskarna nu upptäckt är att Indy-genen gör så att bananflugans metabolism inte genererar lika mycket fria radikaler som normalt. Fria radikaler är en typ av molekyler som behövs för att åstadkomma en del nödvändiga kemiska reaktioner i kroppen, men de kan också skada andra viktiga molekyler. Så för mycket fria radikaler är inte bra och de anses allmänt bidra till åldrandet.

Indy-genen gör att mängden fria radikaler kan minskas betydligt utan att det leder till några oönskade bieffekter. Forskarna tror att det är en viktig ledtråd eller kanske rent av lösningen på gåtan hur Indy-genen kan förlänga bananflugans liv.

Om och när det här kan leda till föryngringsbehandlingar för oss människor är för tidigt att säga, men vi är i alla fall ett steg närmare att förstå åldrandets processer.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev