Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Evighetsmaskinens uppfinnare död

Publicerad: 23 December 2008, 05:48

Tro det eller ej. Han han fick faktiskt patent på sin idé!


Howard Johnson dog i början av 2008, hågkommen blott av en liten skara anhängare av udda, alternativa energiuppfinningar – och några naturvetenskapare som häcklar ovetenskapliga teorier och påhitt.

Men det som gjorde honom speciell, var att han faktiskt beviljades tre patent av det amerikanska patentverket, som annars visar alla lycksökare med drömmar om perpetuum mobile på dörren.

Johnsons olika evighetsmotorer bygger alla på permanentmagneter, antingen i linjära motorer eller i en roterande konstruktion med rotor och stator. Närmare bestämt hänvisar han till spinntroniken, alltså en teknik som använder elektronernas spinn – deras egenskaper att dras antingen till den norra eller södra polen i ett magnetfält.

Det berättade han för tidskriften Science & Mecanins Magazine, som gjorde ett reportage om honom 1980. Antingen var det spinnet eller också en ”ännu ej identifierad atompartikel” som fick det hela att snurra av sig självt.

Den från början skeptisk reportern blev allt mer imponerad av Howard Johnson men fick aldrig se någon roterande motor. Och det har ingen annan heller gjort sedan dess.
Många har försökt att omsätta Johnsons ritningar i verkligheten – det finns en hel liten rörelse på webben kring Johnson med byggprojekt och diskussioner.

Fortfarande förefaller dock termodynamikens grundläggande lagar sätta krokben för magnetmotorns genombrott. Så trist är verkligheten.

Läs mer om Howard Johnson:
Biografi på Pure Energy Systems Wiki 

Läs mer om omöjliga uppfiningar:
The Museum of Unworkable Devices

Och evighetsmaskinernas historia från Leonardo till våra dagars svindlare

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.