Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ewa Björling i Almedalen: Superavtalet är inget miljöhot

Publicerad: 3 juli 2014, 20:10

Handelsminister Ewa Björling och USA:s ambassadör diskuterar innehållet i det nya handelsavtalet TTIP i Almedalen


USA och EU förhandlar om ett nytt frihandelsavtal, kallat TTIP, det största i sitt slag. Syftet är att höja tillväxten och sysselsättningen. Detaljerna är inte klara och några stötestenar återstår, inte minst vad gäller hälsofrågor, upphandlingsregler och vissa miljökrav.

– Jag hoppas avtalet ger en miljöförbättrande effekt [… ] och president Obama har varit mycket tydlig på den här punkten, säger handelsminister Ewa Björling (m) på seminariet som ordnades av Teknikföretagen och svensk-amerikanska handelskammaren.

Handelsminister Ewa Björling berättar att EU gjort en första analys av effekterna och att man kommer att göra en till i sommar. De första resultaten tyder på att miljöeffekterna inte kommer att bli så stora, men hon väntar med att uttala sig med säkerhet eftersom alla villkor i avtalet inte är färdigförhandlade.

I miljörörelsen har det funnits en oro att avtalet sänker miljökraven och att tvistlösningsmekanismen  ISDS (Investor State-Dispute Settlement) kommer att utnyttjas av företag för att stämma stater som brutit mot avtalsvillkoren, något som kan försvåra det nationella miljöarbetet och göra det mera kostsamt.

USA:s ambassadör, Mark Brzezinski, försäkrar att ett avtal inte kommer att leda till sämre miljökrav, i alla fall inte från amerikanskt sida.

– Jag är en passionerad miljövän. Det är därför jag älskar Sverige och det här avtalet. USA:s regering har höjt ambitionen och skärpt kraven på både kraftverk och fordonsbränsle. Det är banbrytande förändringar. Så den amerikanska sidan kommer inte att sänka några miljökrav, säger Mark Brzezinski

Enligt honom är miljöfrågorna ett kärnvärde för den politiskt aktiva internetgenerationen. Så om inte förhandlarna från båda sidor fokuserar på miljöfrågan kommer det att uppstå konflikter med de ungas värderingar, menar Brzezinski.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.