Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Exoskelett ger soldaten extrakrafter

Publicerad: 12 Mars 2009, 12:45

Hydrauliska ben gör långmarscher med 100 kilos packning uthärdliga.


Ett yttre skelett för tunga jobb eller farliga miljöer är ingen ny idé. Men hittills har vi mest sett prototyper eller produkter i behov av ström från ett vägguttag. Utvecklingen tar ett sjumilakliv framåt med Lockheeds Martins soldatmodell Hulc, där två benstöd och ett ryggstöd utgör stommen. Allt justerbart och lätt att vika ihop till en 25 kilos ryggsäck.

Hydrauliken som kräver 250 W drivs med hjälp av ett tvåkilos paket med 60-volts litium-jonbatterier. De ska räcka för en timmes marsch i normal takt runt 5 km/h. Snabbmarsch med 11 km/h och språngmarsch runt 16 km/h reducerar naturligtvis driftstiden, men Lockheed ger inga uppgifter om hur pass. Men alla uppgifterna gäller förmodligen med full packning som kan vara på max 100 kilo. Då kan man ha ett par extrabatterier i ryggan! Systemet är fläktlöst. Värmen, cirka 50 grader, avleds med kylrör.

En processor påstås anpassa funktioen efter hur bäraren rör sig. Och av produktpresentationen på Youtube framgår att skelettet är inställbart för olika långa bassar. Tillbehör finns i form av olika "bagagehållare" och skottsäker sköld.
För långfärder finns en 72-timmarsmodell som drivs med flygvapenbränslet JP8. Vikt 39 kilo fulltankad, räckvidd tre dagar med normal marschfart under åtta timmar per dag.

Inga prisuppgifter finns. Och namnet HULC betyder faktiskt Human Universal Load Carrier. Det var inte så långsökt.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.