Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Expedition sänker ner flagga under Nordpolen

Publicerad: 15 april 2013, 08:41

En internationell expedition bestående av fyra unga aktivister från Greenpeace har placerat en flagga på havsbotten fyra kilometer under Nordpolen.


Ämnen i artikeln:

Greenpeace

Förhoppningen är att aktionen ska väcka uppmärksamhet kring det som händer i området och leda till att Nordpolen blir en global fristad för miljön.

När den globala uppvärmningen smälter isen, ser oljebolag, som Shell, Gazprom och Statoil sin chans att borra efter olja och flera länder gör nu anspråk på områden som tidigare täcktes av is.

– När temperaturen stiger och isen smälter vill oljebolagen borra efter samma fossila bränslen som orsakade att isen smälte i första hand. Det är vansinne, och de här ungdomarna försöker tillsammans med Greenpeace att stoppa dem, säger Dr. Therese Jacobson, ekotoxikolog och arktisexpert på Greenpeace.

Efter en veckolång expedition där aktivisterna färdades på skidor över det frusna ishavet tvingades man ge upp och flyga helikopter till Nordpolen där man sänkte ner flaggan tillsammans med en tidskapsel med nästan 3 miljoner namn på människor som skrivit under för att skydda Arktis från exploatering.

Bland personerna som skrivit på finns bland andra Paul McCartney, Cameron Diaz och Nobelfredpristagaren Desmond Tutu skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Greenpeace

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.