Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Expert: Arktis helt isfritt om bara 4 år

Publicerad: 21 september 2012, 07:21

Istäcket i Arktis har nu förmodligen nått sin lägsta nivå och täcker 18 procent mindre än det tidigare rekordlåga istäcket 2007. Nu hävdar en av världens främsta experter på is att Arktis istäcke kommer att kollapsa helt redan sommaren 2016.


Istäcket vid Arktis täckte den 16 september i år ett område på 3,4 miljoner kvadratkilometer. Det är 18 procent mindre än det tidigare botternrekordet 2007. Att avsmältningen varit så kraftig i år antas vara att allt större delar av isen varje år består av nybildad is som lättare påverkas av vädret.

En av världens  ledande isexperter, professorn Peter Wadhams vid Cambridge, förutspår att den slutliga kollapsen för det arktiska istäcket kommer att ske redan sommaren 2016 – om 4 år. Då menar professor Wadhams att Arktis istäcke kommer att vara helt smält eller uppbrutet. Det rapporterar The Guardian.

Peter Wadhams har mätt isens tjocklek i Arktis under många år och lyckades bland annat förutspå den stora avsmältningen som skedde 2007. Avsmältningen av Arktis sommaris har pågått under många år, men utvecklingen har accellererat kraftigt de senaste åren.
– Kollapsen då hela sommararktis blir isfritt tror jag sker 2015-2016. Den slutliga kollapsen mot det stadiet sker just nu, säger Wadhams.

I ett e-brev till tidningen säger Professor Wadhams att "Klimatförändringen är inte längre något vi kan sikta på att göra något åt om några få årtionden. Vi måste göra något nu, och vi måste inte bara minska koldioxidutsläppen, utan också undersöka andra sätt att sakta ner den globala uppvärmningen". Enlgit Peter Wadhams är situationen nu så alarmerande att man på allvar måste överväga de olika förslag inom så kallad geoengineering – planetär ingenjörskonst – som lagts fram.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News