Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Expert: En svensk CCS-strategi brådskar

Publicerad: 15 mars 2019, 09:22

Foto: Illustration: EU-kommissionen

I den klimatpolitiska handlingsplan som Natuvårdsverket lämnade till regeringen i dag är infångning och lagring av koldioxid, CCS, en viktig delstrategi. Att få en tydlig CCS-strategi är viktigt för att Sverige ska kunna nå sina klimatmål, menar Lars Zetterberg, klimatpolitisk expert på IVL Svenska Miljöinstitutet.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


För att nå de svenska klimatmålen behöver Sverige snabbt komma igång med att fånga in och lagra koldioxid, så kallad CCS. I dag finns både färdig teknik för att fånga in koldioxid och en anläggning i Norge där koldioxiden kan lagras. Det konstaterar Lars Zetterberg, klimatpolitisk expert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Förra veckan var det interpellationsdebatt i riksdagen om en svensk CCS-strategi där miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) pressades av riksdagsledamoten Johan Hultberg (M). Isabella Lövin kunde i debatten inte ge några klara besked om när en CCS-strategi skulle vara på plats utan hänvisade till kommande utredningar. I den klimatpolitiska handlingsplan som Naturvårdsverket lämnade till regeringen i dag är dock CCS en viktig delstrategi.
– Det som behövs är en startstrategi för CCS och bio-CCS som skapar långsiktiga spelregler för alla berörda aktörer, ett politiskt avtal med Norge så att vi kan lagra koldioxiden där samt eventuellt ett investeringsstöd för finansieringen av en eller två svenska anläggningar. Dessutom behöver staten ställa krav på dem som släpper ut koldioxid så att CCS och Bio-CCS verkligen sker, säger Lars Zetterberg.

CCS är enligt Lars Zetterberg det enda alternativet för ett antal svenska utsläppskällor, främst gäller det utsläppen från cementindustrin.
– Sverige kan inte nå det svenska klimatmålet om netto nollutsläpp år 2045 utan CCS. Då priset att lagra koldioxid ligger på cirka 1 000 kronor per ton koldioxid eller mer kommer företagen inte själva att lösa det här. Staten måste gå in och skapa incitament. Annars riskerar vi att missa målen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev