Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Expert kräver lag om klimatberedskap

Publicerad: 8 maj 2015, 08:10

Trots en stor medvetenhet nonchalerar många svenska kommuner klimathotet, som Miljöaktuellt tidigare berättat, och nu kräver Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring, åtgärder.


Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 8 maj.

2014 hade Sverige översvämningsskador för 1 046 miljoner kronor i spåren av extrema väderförhållanden.

– Det var en sommar som är representativ nu, det kommer bli varmare, regna och storma mer, säger Staffan Moberg, som anser att ansvarsrollen för den kommunala klimatanpassningen måste tydliggöras bättre. Han efterlyser bland annat större samarbete mellan stat, kommuner och enskilda fastighetsägare.

– Det behövs tillsättas en klimatanpassningsutredning nationellt, vem som ska finansiera skador och en lag om kommunala klimatanpassningsplaner. Vi behöver planera byggnader och infrastrukturens livslängd och klargöra vilken nederbörd enskilda kommuner klarar av. Vi bör också införa nationella regler om höjdsättning.

54 procent av Sveriges kommuner saknar beredskap för klimathoten trots att 96 procent av kommunerna tror att klimatförändringarna kommer att påverka dem.

– Vi har kommit fram till att vissa kommuner struntar i klimatanpassning, konstaterar Staffan Moberg.

Läs hela rapporten.

Det finns kommuner som är undantag från regeln. Kristianstad är exempelvis bäst i landet på klimatanpassning. Läs mer om det här.

Och här är en rykande färsk debattartikel i ämnet.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.