Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Expert sågar istidsforskare

Publicerad: 16 juli 2015, 03:45

Nyheten om att en istid i miniformat inom kort drabbar planeten avfärdas bestämt.


Ämnen i artikeln:

Växthusgaser

I bloggen Uppsalainitiativet skriver Magnus Westerstrand, doktor i geologi, att forskaren som ligger bakom påståendet om en snar och förestående istid, och som rapporterats i flera riksmedier och kablats ut via nyhetsbyrån TT (även Miljöaktuellt har rapporterat om det), är ute och cyklar.

"Vi vet att jorden just nu värms oroväckande fort och kommer att fortsätta att göra så om vi inte minskar våra utsläpp av växthusgaser."

Att solens aktivitet kan sjunka, som de aktuella rönen gör gällande, är inget nytt, framhåller miljö- och klimatbloggaren Magnus Westerstrand, och menar att effekten av detta dock är blygsam. Det framgår också, påpekar han, av grafik som brittiska The Guardian publicerat och som han hänvisar till.

"Kortfattat, de vetenskapligt publicerade artiklarna på området pratar om möjliga lokala effekter men globala mycket små förändringar, vilket bland annat Nature skrivit om."

I rak motsats till en istid väntar i stället, understryker Magnus Westerstrand, en mindre men tydlig uppvärmning av till exempel Sverige under vintern, enligt den näst intill samlade forskningen på området. Läs mer om det här och här.

Här hittar du ytterligare fördjupning, plus en video, i ämnet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Växthusgaser

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.