Klimat
Expert sågar svenskt slutförvar: ”Acceptabelt på 80-talet, men inte 2013.”
Publicerad: 22 februari 2013, 09:23
Den svenska modellen för förvaring av radioaktivt rivningsavfall skulle aldrig accepteras i Tyskland, menar kärnavfallsexperten Gerhard Schmidt.
Ämnen i artikeln:
TysklandNär de svenska kärnkraftverken rivs planerar Svensk Kärnbränslehantering (SKB) att förvara rivningsskrotet, som till exempel reaktortankarna, i ett bergrum vid Forsmark, cirka 50 meter under Östersjön. När rummet stängs om 50 år ska det fyllas med vatten från havet, och kommer då sakta att börja läcka radioaktivitet – men enligt planerna under de tillåtna gränsvärdena, rapporterar SR:s Vetenskapsradio.
Förslaget får dock stark kritik från Gerhard Schmidt, kärnavfallsexpert på den oberoende forsknings- och konsultbyrån Öko-institut i Tyskland. Han menar att metoden, som kallas SFR (slutförvar för kortlivat radioaktivt avfall), är omodern och på sin höjd var okej när man inte visste så mycket om den här typen av avfall.
– SFR-konceptet var acceptabelt på 80-talet när det togs fram, men inte nu längre år 2013. Ingen i Tyskland skulle idag komma på tanken att föreslå en så dålig lösning som SFR, säger Gerhard Schmidt till Vetenskapsradion.
I Tyskland förvarar man avfallet i ett gruvschakt på minst 800 meters djup, med en metod som hindrar läckage i 10 000-tals år.
SKB menar att de kommer nöja sig med att uppfylla de svenska myndigheternas säkerhetskrav.
Tomas Tirén