Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Experten: Bäst att vissla till medierna

Publicerad: 25 juni 2014, 10:19

En utredning vill stärka meddelarskyddet för privatanställda i offentlig sektor. Men experterna är kritiska.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I slutet av förra året kom regeringens utredning om stärkt meddelarskydd för privatanställda i offentligt finansierad verksamhet. Bakgrunden till att utredningen gjordes är att allt fler offentligt finansierade verksamheter bedrivs i privat regi. Utredaren föreslog bland annat att den gruppen anställda från sommaren nästa år ska få i princip samma skydd som idag gäller för kommunala företag.

Remisstiden gick nyligen ut och det kan bli ett lagförslag under hösten, men enligt justitieminister Beatrice Asks (M) pressekreterare är det svårt att säga om en proposition hinner landa före valet.
I maj kom också en närbesläktad utredning inom arbetsmarknadsdepartementet om det att stärka skyddet för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden. Den föreslog bland annat en ny arbetsrättslig lag om stärkt skydd och en skyldighet för alla arbetsgivare att ha rutiner för interna larm eller vidta andra åtgärder som gör det enklare att larma.

Lennart Lundquist, professor vid Lunds universitet och expert på meddelarskyddet, är kritisk till utredning som vill stärka meddelarskyddet för privatanställda i offentlig sektor.
– Det var mycket fokus på att man först ska vända sig till chefer när det händer något. Det ska man aldrig göra om man inte är säker på att de verkligen uppskattar information. Min rekommendation är annars att gå direkt till medierna.

Han och forskarkollegan Ulf Petäjä vid Högskolan i Halmstad har länge observerat hur företagsprinciper tar sig in i offentlig sektor och hur det skapar en lojalitetskultur som hindrar den grundlagsskyddade meddelarfriheten. Detta sker exempelvis när privata entreprenörer arbetar på uppdrag av kommuner.
– Det här har pågått länge, ända sedan 80-talet och problemet accelererade på 90-talet. Det här har skett stegvis och så gott som alla partier har inte gjort något för att stoppa utvecklingen, säger Ulf Petäjä.

Han tror att det handlar om bristande kunskap inom offentlig sektor om att chefer till exempel inte får efterforska vem som larmat men också om en pågående attitydförändring till att berätta om missförhållanden.

Den här nyheten kunde du läsa i måndags i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag. Prova gratis i en månad här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev