Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Experten: ”De respekterar inte miljörätten”

Publicerad: 6 december 2012, 15:23

Domstolarna värnar inte om miljöprövningsprocessen, menar experten.


Åsa Wiklund Fredström har ett förflutet som expert i Miljöbalksutredningen och jurist på Naturvårdsverket. Hon tycker inte att myndigheter och domstolar i tillräcklig utsträckning följt lagstiftarens intentioner med miljöbalken.

”Det är ett grundproblem att respekten för tillståndsprövningen är så låg. Det upp till domstolarna att upprätthålla den respekten, till exempel att se till att få fram tillräckligt med beslutsunderlag, men det har man ofta inte gjort” säger hon på Miljöaktuellts konferens.

Hon pekar på förekomsten av fall där domstolarna böjt sig för företagens önskemål och skjutit upp prövningar eller låtit verksamheten fortsätta med provisoriska villkor. Eller att man accepterat att företagen gjort en enkel anmälan till tillsynsmyndigheten istället för att genomgå prövning.

Hon pekar också på hur
svårt det varit för myndigheterna som ska företräda miljöintresset att hitta sin roll i domstolarna. Tidigare var tjänstemännen mer av tekniska experter och rådgivare i Koncessionsnämnden – men i och med miljöbalken blev de över en natt part i målet och skulle företräda miljöns talan i domstol.

”Nu blev man plötsligt en motpart som skulle ställa krav, ligga på för att få till stånd förbättringar och bevaka att processen går rätt till. Jag tror inte att alla förstått detta”, säger Åsa Wiklund Fredström i sitt anförande.

När hon började jobba som jurist blev hon förvånad över att olika aktörer framförde så mycket ”tyckande” som avvek från lagstiftarens vilja.

”Det fanns två standardformuleringar, en att något var i god ordning, och den andra att man gjort en väl avvägd bedömning, när man skulle motivera avsteg från miljöbalken. Detta har haft inflytande på hur myndigheter agerat och hindrat lagarna att få fullt genomslag”

Hur ska vi göra med Miljöbalken?

”Jag tycker att lagstiftningen till stor del förlorat sin legitimitet, och jag tror att vi behöver börja om från början”.

”Företagen har fått för stort ansvar för prövningen och förvaltningsmyndigheter bör hantera tillståndsprövningen för alla verksamheter.”

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.