Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Experten: Liten chans att ändra Bungedomen

Publicerad: 4 juni 2014, 03:00

Nordkalk får tillstånd att bryta kalk i gotländska Bunge i 25 år. Flera instanser vill överklaga domen. Men miljörättsprofessorn Jan Darpö ger dem inte stor chans att få prövningstillstånd i den högre rättsliga instansen.

Ämnen i artikeln:

Jan DarpöNaturvårdsverketBungeNaturskyddsföreningenMiljöaktuellt

Nordkalk får tillstånd att bryta kalk i gotländska Bunge i 25 år. Det meddelade mark- och miljödomstolen i Nacka igår. Domstolen gör bedömningen att projektet inte skadar tre näraliggande Natura 2000-områden.

Länsstyrelsen, Naturvårdsverket (SNV) och Havs- och vattenmyndigheten (Hav) har varit kritiska och sagt nej till projektet. De hävdar att bolaget saknar både kunskap och teknik för att upprätthålla vattenbalansen och den ekologiska rikedomen i området.

– Det som är kontroversiellt är att flera expertmyndigheter säger att skada kommer att uppkomma. Det kommenterar inte domstolen utan säger att Nordkalks utredning är tillräcklig. Domstolen säger att den är säker på att skada inte uppkommer. I det ligger bedömningen att myndigheterna ger uttryck för tvivel som inte är vetenskapligt rimliga, säger Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, till Miljöaktuellt.

Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

Naturskyddsföreningen ska överklaga domen till mark- och miljööverdomstolen (MMÖD) vid Svea Hovrätt och Naturvårdsverket funderar på att göra samma sak, men Jan Darpö ger dem inte stor chans att få prövningstillstånd i den högre rättsliga instansen.

– Jag tror inte att de får något prövningstillstånd. Alla är på det klara med att det här har hållit på så länge, sedan 2006. Nu är målet över, säger Jan Darpö.

Det gäller även möjligheten att involvera EU i en fortsatt rättsprocess. Kommissionen har länge hållit ett öga på fallet men det betyder inte att den ingriper, anser Jan Darpö. De som hoppas på en sådan lösning blir antagligen besvikna.

– Jag tror att det bygger på en missuppfattning. För det första tror jag inte att kommissionen ingriper, även om den ställt frågor till regeringen. För att det ska ske ska det vara betydligt längre gånget och att skada uppkommit, säger Jan Darpö

I och med att kommissionen inte lyfter frågan så kommer frågan heller inte till EU-domstolen. I det här läget kan inte domstolen sätta sig och göra grundvattenbedömningar, anser han, men kanske att Kommissionen lyfter upp frågan längre fram om skada uppkommer på de skyddade Natura 2000-områdena.

Den här nyheten kommer från omvärldsbevakningstjänsten Miljöaktuellt Idag. Prova gratis i en månad nu. 

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev