Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Experten ser slutet på bilsamhället (som vi känner det)

Publicerad: 29 juni 2015, 20:29

Den cirkulära ekonomin utmanar industrisamhällets lösningar.


Ekonomiprofessorn Janez Potocnik lade grunden för arbetet med cirkulär ekonomi i EU. I höstas klev han ned från posten som miljökommissionär och började som ordförande i FN-organisationen International Resource Panel (IRP).

Nu besöker han Almedalen för första gången.

– IRP och andra institutioner jobbar för att skapa en kritisk massa av vetenskap som beslutsfattarna inte längre kan ignorera, säger slovenen Janez Potocnik i sitt framträdande i Almedalen.

Cirkulär ekonomi handlar om att minimera resursförbrukningen och att sluta kretsloppen och det är ett område där vi européer har mycket att leva upp till, säger han. Vi lever kvar i en gammal industrimodell och förbrukar i snitt 16 ton material om året.

En vigselring kan till exempel tillverkas med guld från tio ton malm eller från att återvinna tio kilo mobiltelefoner. Trots detta återvinns mindre än var tionde mobiltelefon i Europa, ett tydligt exempel på slöseri, enligt Janez Potocnik.

Men det tydligaste exemplet är ändå bilarna. Förbränningsmotorerna är extremt ineffektiva vilket gör att 86 procent av energin från bränslet aldrig når hjulen, säger Potocnik.

– Och även om du lyckas fixa motorn så kvarstår faktum att det är en dålig transportlösning. Bilen står parkerad 92 procent av sin livslängd, medan du kör den fem procent, sitter i kö en procent och letar efter parkering 1,6 procent.

Det är bilens status idag, knappast en hållbar lösning för mobilitet. Och till det kan man lägga att det sitter i snitt 1,5 personer i varje bil. Framtidsvisionen är istället ett batteridrivet förarlöst fordon med lång livslängd som uppgraderas lokalt och som ägs gemensamt.

Inte så roligt kanske, men ofrånkomligt, enligt Janez Potocnik.

– Det är så bilen måste se ut i framtiden. Och kommer att se ut. Det finns inget alternativ. Så det räcker inte att tänka på att byta från konventionella modeller till el- och hybridbilar, eftersom det bara är en liten del av svaret.

Hela systemet, det vill säga bilsamhället, håller på att ändras och går i denna riktning.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.