Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Experten: Snart gör vi vår egen el

Publicerad: 17 Februari 2014, 12:54

Experten tror att vi inom en mycket nära framtid kan säga farväl till dyra elräkningar, och istället producera vår egen småskaliga förnybara el. Det handlar bara om några få år.


Om så lite som tio år kan alla producera sin egen förnybara energi. Det hävdar Teo Enlund, industridesigner på KTH, till Dagens Industri. Teo Enlund har drivit det Vinnovafinansierade projektet Användarvänlig lokal elproduktion där man studerat hur människor upplever att producera sin egen el. Enligt Teo Enlund finns det fortfarande ett motstånd att producera egen el – detta motstånd beror till stor del på att många upplever det som svårt att förstå hur systemet fungerar. Elbolagen har olika erbjudanden och regeringen har inte varit tydlig med reglerna.

I länder som England och Tyskland har man kommit betydligt längre än i Sverige. Teo Enlund är ändå optimistisk, redan nu säljer till exempel Ikea solcellspaket på vissa varuhus i England och det tror han kommer bidra till att synen på egen produktion så småningom kommer att förändras också i Sverige.

När Di frågar när vi kan tala om var mans elproduktion i Sverige svarar Enlund så här.
– Om cirka tio år. Om myndigheterna och Ikea gör rätt grejer. Vi försöker dra vårt strå till stacken..

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.