Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Experten tipsar: Så bör du tänka kring hållbara fonder

Publicerad: 31 januari 2018, 12:55

Intresset för hållbara fonder har ökat stadigt under de senaste åren. Men många sparare är osäkra på hur man ska tänka runt den här typen av fonder. Aktuell Hållbarhet ringde upp Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening, för att höra vad hon har för tips.


– Vi har sett en stor ökning av efterfrågan på hållbara fonder bland sparare, men också ett ökat intresse hos fondbolagen. Det beror på att det finns stor potential i bolag som kan hitta lösningar på de hållbarhetsutmaningar som världen står inför, säger Johanna Kull.

Som sparare kan det vara svårt att navigera i djungeln av mer eller mindre hållbara fonder och många vänder sig till Fondbolagens förening för att höra om det inte finns något enkelt säkert att avgöra huruvida en fond är hållbar eller inte.
– Tyvärr är det lite mer komplext än så. Det finns ju väldigt många olika hållbarhetsområden och som sparare måste du fråga dig vad som är viktigt för dig. Är det jämställdhet eller miljö eller vad är det?

I år kommer ett nytt lagkrav som innebär att fondbolagen måste redovisa vilka hållbarhetsaspekter fonderna tar hänsyn till i sin årsredovisning. Det kommer att göra det lättare för sparare att jämföra olika fonder menar Johanna Kull.
– Det finns också ett par olika certifieringar som man kan använda sig av. Svanen är bra på det sättet att de ställer ganska hårda krav, men än så länge är det bara ett tiotal fonder som har deras märkning. Sedan finns även Morningstar som ger hållbarhetsbetyg i form av jordglobar. Där kan man se hur en väl en fond placerar sig vad det gäller hållbarhet inom sin kategori.

Men det främsta tipset som Johanna Kull vill ge är ändå att man som sparare tar några minuter och läser på om varje fond.
– Det är det bästa sättet för att få en helhetsbild av vad fondbolaget vill göra på hållbarhetsområdet. Det behöver inte ta speciellt lång tid. Lägg in hållbarhetsaspekten och se till att det är något du stämmer av när du går igenom ditt sparande någon gång om året.

Johanna Kulls tips för den som vill satsa på hållbara fonder

1. Använd de verktyg som finns. Svanen-märkningen fungerar bra för den som vill ha det lite mer nischat, Morningstar passar om man vill jämföra fonder inom samma kategori.

2. Håll utkik efter hållbara fonder inom potentiella framtidsmarknader. Just nu är clean tech och förnybar energi väldigt hett. Det är fonder som gått väldigt bra under de senaste åren.

3. Kom ihåg att om du sparar i en fond som är inriktad mot en bransch så rör det sig sannolikt om en smalare fond. Eftersom en smalare fond ger högre risk är det viktigt att inte lägga en för stor del av sitt sparande där.

4. Ta fem minuter och läs på om varje fond på fondbolagens hemsida. Det är det bästa sättet att få en helhetsbild och hitta de fonder som passar dig. Det kommer att bli ännu lättare från och med nästa år när fondbolagen blir tvungna att redovisa de hållbarhetskriterier de sätter för sina fonder i sin årsredovisning.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.