Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Experten: Undvik myterna kring hållbart sparande

Publicerad: 7 mars 2018, 13:57

I en ny bok om ansvarsfullt sparande punkterar författaren Kajsa Brundin ett antal myter om hållbara investeringar.


Med boken ”Spara ansvarsfullt – Den nya, goda finansmarknaden” vill Kajsa Brundin,  hållbarhetsansvarig och chef för produktanalys på Söderberg & Partners, diskutera ett antal vanligt förekommande uppfattningar om hållbara investeringar och hur finansmarknaden kan bli mer hållbar.

Kajsa Brundin, författare till boken ”Spara ansvarsfullt – Den nya, goda finansmarknaden”.

Den viktigaste slutsatsen i boken, som släpps i dag den 7 mars, är att hållbarhetsfrågorna som berör finanssektorn är betydligt mer komplicerade än vad många tror och att till exempel exkluderingsstrategier sällan ger någon effekt.
– Anledningen till att jag skrev boken var att jag såg en kunskap- och intresselucka kring hållbara investeringar. Många som arbetar med att utforma hållbara sparprodukter tar för givet att deras arbete bidrar till en positiv hållbar samhällsutveckling. Så enkelt är det tyvärr inte, säger Kajsa Brundin till Aktuell Hållbarhet.

Ett exempel som Kajsa Brundin tar upp i boken är strategin att exkludera bolag.
– En av mina huvudpoänger i boken är att exkluderingsstrategier sällan ger någon effekt. Att en investerare exkluderar ett fossilbolag påverkar inte fossilbolaget, vilket många tycks tro. I boken tittar jag på ett antal olika strategier för hållbara investeringar och går igenom forskningsläget för respektive strategi. Vad gäller exkludering finns lite forskning som visar att strategin skapar mer hållbara företag. Särskilt om ägare bara arbetar med exkludering utan att kombinera det med ytterligare strategier.

Utöver en aktiv ägardialog med bolagen finns enligt Kajsa Brundin andra mer positiva strategier. En sådan strategi är att enbart välja bolag i hållbarhetsindex eller att vikta upp investeringar i hållbara bolag.
– När tunga investerare väljer att enbart investera i bolag som placerar sig på hållbarhetsindex så skapas motivation för fler företag att placera sig på hållbarhetsindex. Enligt forskningen är det här ett bättre sätt att påverka bolag än en raka exkluderingsstrategier.

Enligt Kajsa Brundin handlar det om en bättre kommunikation som tydligt visar vad förvaltarna, och i slutändan spararna, förväntar sig av de bolag de investerar i.
– Bolag som hamnar i exkluderingsfacket arbetar ofta i en bransch som förvaltaren inte gillar. Det kan bolagen ofta inte göra så mycket åt.

Boken vänder sig enligt Kajsa Brundin både till väldigt intresserade privatsparare och till kvalificerade investerare som till exempel institutionella stiftelser.
– Saker som först verkar enkla och logiska är i det här fallet mycket mer komplexa. Den som har åsikter kring hur finansbranschen kan bli mer hållbar bör definitivt läsa boken.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.