söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Expertens 5 tips för klimatsmart resande

Publicerad: 6 september 2017, 08:18

IVL:s mobilitetsexpert Anders Roth tipsar dig om hur du reser mer hållbart.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterKoldioxidIvl Svenska MiljöinstitutetGlobal UppvärmningVäxthuseffekten

– Som jag ser det finns det två målgrupper. Arbetsgivare och individer. När det gäller arbetsgivare är en klassiker, som dock inte är genomfört på alla ställen, att ha en bilpool som medarbetarna kan använda för tjänstekörning så att man inte behöver ta egen bil till jobbet. Är man lite tuffare kan man säga att de anställda är tvungen att använda bilpoolsbil för tjänstekörning eftersom företaget har miljö- och trafiksäkra bilar som en del av sin personalpolicy. Arbetsgivare kan också ge incitament för cykel och kollektivtrafik till och från arbetet så att man ett positivt sätt lägger sig i arbetsresorna. Det är något som börjar bli lite vanligare.

Hur ska man tänka runt resor som individ?
– Som individ finns det mycket man kan göra. Det har precis kommit en elcykelbonus från regeringen så funderar man på att skaffa elcykel ska man slå till nu. Ska man köpa bil så bör man välja el, laddhybrid eller gasbil för stadskörning. I och med att problemen med dieselbilarnas höga utsläpp fortfarande inte är lösta bör man inte satsa på en dieselbil om man bor i staden.

Hur kan man minimera sin bilkörning?
– Istället för att ta bilen till stormarknaden kan man pröva e-handel med hemkörning av matvaror. Vi har räknat på det och kan konstatera att man spar energi på hemkörning jämfört med att ta bilen för att handla själv. Att ta bilen till mataffären är den svagaste länken i matens transportkedja. Barnens aktiviteter leder ofta till att man kör mycket bil. Här bör man se till att samåka så mycket som möjligt. Här är det viktigt att få till en attitydförändring och förändra den norm som säger att en bra förälder ska köra sitt barn överallt.Genom att dela på skjutsen spar föräldrar både tid och utsläpp.

Hur planerar man en klimatsmart semester?
– Vårt flygande är ju ett stort dilemma och därför är ett semestertips att pröva att tågluffa. Det är lite mer komplicerat än att flyga men det ger också en annan möjlighet att upptäcka Europa och framförallt leder det inte till lika stora utsläpp som flyget.

Är det bättre att bila i Europa än att flyga?
– Bilen är ett något mer energisnålt alternativ än flyget, speciellt om det gäller långa flygningar med höghöjdsutsläpp. När det gäller färja däremot leder det till ungefär lika stora utsläpp som flyget. Så om man ska åka till Gotland från Stockholm så spelar det ingen roll om man tar flyget eller färjan.

5 tips för klimatsmart resande

* Skaffa en elcykel! Regeringen har precis infört en elcykelbonus

* Om du ska köpa en bil, satsa på el, laddhybrid eller gas. Diesel är inget bra alternativ för den som bor i staden.

* Beställ hellre hemleverans av matvaror än att ta bilen till stormarknaden.

* Samåk så mycket som möjligt

* Planera en tågluff på semestern istället för att ta flyget

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev