Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Expertens tips: Så blir båtlivet mer hållbart

Publicerad: 30 maj 2018, 08:16

Foto: Zoskey/Pixabay

Båtlivet har många negativa miljöeffekter men som båtägare finns det en hel del du kan göra för att bli mer hållbar. Det menar Båtunionens Peter Karlsson som tipsar om några sätt som båtägare kan minska sin miljöpåverkan.


Ämnen i artikeln:

Övergödning

Nyligen genomförde Blocket en undersökning som riktade sig till svenska båtägare och där 40 procent av de medverkande uppgav att de inte gjorde någonting för att minska sin båts miljöpåverkan. Men dessa siffror är inte representativa för hela båtlivet. Det menar Peter Karlsson, verksamhetschef på Båtunionen som organiserar Sveriges båtklubbar.
– Båtlivet har en miljöpåverkan, det ska man inte sticka under stol med. Men idag finns ett omfattande regelverk som reglerar exempelvis användandet av bottenfärg. De färgerna som tidigare har förorenat marken var tillåtna på den svenska marknaden när man använde dem. På den tiden fanns ingen diskussion om de här sakerna. Men idag jobbar alla båtklubbar som är anknutna till oss väldigt aktivt med att minska användandet av giftiga båtfärger.

På många båtuppställningsplantser har man upptäckt höga halter av föroreningar i marken men det här är något båtklubbarna jobbar med säger Peter Karlsson.
– Det är helt klart så att båtlivet förorenat de här markerna. På båtuppställningsplatser har vi höga halter av till exempel koppar, vi hittar också TBT som sitter kvar på för många båtskrov som rest av gammal bottenfärg. Det är ett jättebekymmer som vi tar på stort allvar. De senaste 2,5 åren har man mätt på 6500 båtar för att identifiera vilka båtar som bidrar till att sprida de här ämnena. Man har också ställt krav på båtklubbarna att de ska sanera sina bottnar. Idag finns en stor diskussion bland båtägare om hur vi ska minska mängden bottenfärger och man har börjat diskutera väldigt många nya, alternativa metoder.

En annan diskussion har handlar om båttoaletter och hur de bidrar till övergödningen av sjöar och hav. I Sverige finns mellan 800 000 och 1 miljon fritidsbåtar, men knappt 13 procent av dem har toalett ombord. Av de 13 procenten är det bara 9 procent av toaletterna som är anpassade för tömning i land.
–Det största problemet när det kommer till den här frågan är att det nästan inte byggs några nya landtoaletter. Samtidigt stänger många markägare idag befintliga toaletter på grund av arbetsmiljöregelverk. Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län har stängt många toaletter för att de ligger på så otillgängliga platser att det inte, ur ett arbetsmiljöperspektiv, går att sköta. Ska man bygga nya toaletter hamnar man i komplicerade diskussioner om strandskydd, otillgänglighet och så vidare. Men att bygga ut landtoaletterna, som ju också kan användas av friluftslivet på land, är en bättre lösning än att bygga dyra sugtömningsstationer för att fåtal båtar, säger Peter Karlsson.

Peter Karlssons 6 tips för ett mer hållbart båtliv:

- Läs på! Det finns jättemycket bra information om vilka miljöfaror som finns och vad man kan göra för att minska dem. Båtmiljö.se är en bra källa. Det finns också information på de flesta båttidningssajter och flera kommuner i Sverige har bra vägledning.
- Välj mer miljövänliga produkter. Använd inte starkare medel än nödvändigt. Det finns många produkter som är Svanenmärkta som kanske inte är specifikt tillverkade för båtvård men som fungerar utmärkt för båtvård, såpa till exempel.
- Ta reda på saker själv istället för att förlita dig på andrahandsinformation från folk som inte kan. Båtägare är ganska konservativa. Man frågar gärna båtgrannen vad som fungerar. Men den båtgrannen kanske inte alltid har så bra kunskaper. Det är bättre att läsa på eller fråga en expert.
- Våga prova ett år utan biocidfärg på båtbotten. Prova någon av alternativa metoder som finns istället, tvätta båten, ta upp den på land eller kör in den i sötvatten. Välj en metod som passar där du befinner dig.
- Kör ecodrinving med båten. Det finns bra instruktionsfilmer på ”Upptäck båtlivet” som visar hur man gör.
- Använd landtoaletter. Om du har toalett ombord se till att den är anpassad till sugtömning och åk till en sugtömningsstation.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Övergödning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.