Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Experter risar Kolmårdens miljöbelastning

Publicerad: 4 september 2014, 09:51

Kolmårdens djurpark tar ut stora mängder vatten från närliggande sjöar och vattendrag. Nu vill Länsstyrelsen i Södermanland och Naturhistoriska riksmuseet dra en gräns.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 2 september.

Kolmårdens djurpark tar ut stora mängder vatten från närliggande sjöar och vattendrag. Länsstyrelsen i Södermanland och Naturhistoriska riksmuseet vill sätta upp gränser för uttaget. Nu får miljödomstolen avgöra hur stort det ska vara.

– Det handlar i grunden om att även djurparken som bolag måste vara med i klimatarbetet och anpassa sin verksamhet efter rådande förhållanden. Men de vill fortsätta att pumpa vatten som de gjort i 50 år, säger Stefan Lundberg på Naturhistoriska riksmuseet till Miljöaktuellt.

Den rekordvarma sommaren har inneburit stora kontraster mellan skogsbränder och översvämningar. Situationen stressar känsliga arter i utsatta områden. Enligt Stefan Lundberg finns ett stort behov av att sätta villkor för vattenuttaget runt Kolmården på samma sätt som i jordbruksintensiva områden.

Djurparken använder vattnet för att fylla på sina dammar under våren, men också till att ersätta vatten som dunstar bort under sommaren. Bolaget hävdar att det inte behövs någon gräns för vattenuttaget och att de som mest tar ut sju procent av vattenflödet i den näraliggande Lövsjön.

Naturhistoriska riksmuseet har engagerat sig i fallet eftersom det finns mycket detaljerade biologiska studier för det närliggande området. Enligt Stefan Lundberg behövs mer sådant arbete för att höja statusen på de skyddade sjöarna och uppfylla EU:s habitatdirektiv.

– Länsstyrelserna behöver mera experthjälp för att genomföra lagstiftningen och i det här fallet kunde vi engagera oss eftersom det fanns så goda studier. Men vi kommer så klart att hjälpa dem så långt det går, säger Stefan Lundberg.

Miljödomstolen kommer att fatta beslut om Kolmårdens miljövillkor den 24 september.

Läs remissvaret här.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.