Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Experter: Så kan Sverige påverkas av globala klimateffekter

Publicerad: 16 september 2020, 09:08

Illustration: Pikist

Förmåga till nationell självförsörjning och beroendet av andra länder är saker som oroar experter när de diskuterar hur Sverige kan påverkas av klimatförändringar i andra länder. Det visar en ny rapport.


Sveriges beroende av andra länder och förmågan till nationell självförsörjning vid störningar är de mest framträdande riskerna kopplade till hur Sverige påverkas av klimatförändringar i andra länder. Det konstaterar IVL Svenska Miljöinstitutet i en ny rapport som bygger på workshops med ett åttiotal experter som diskuterat frågan under våren. 

Experterna, som bestod av sakkunniga från nationella och regionala myndigheter, branschorganisationer, forskningsinstitut, universitet och privata företag, kom under mötena fram till att det är brådskande att hantera Sveriges beroende av andra länder samt risker kopplade till människors förändrade rörelsemönster, ökad migration och risk för sjukdoms- och smittspridning.

I rapporten lämnas tre rekommendationer som riktas till Nationella expertrådet för klimatanpassning. Den första rekommendationen är att etablera ett forum för tvärsektoriella samtal och samarbeten. Den andra är att förstärka Sveriges beredskap och kapacitet att hantera risker och kriser. Slutligen rekommenderar experterna det Nationella expertrådet för klimatanpassning att arbeta för att förbättra redovisningen och rapporteringen av klimatrelaterade risker.

”Arbetet med att översätta klimatrisker till ekonomiska risker behöver accelereras. Det behövs mer kunskap om hur dessa risker kommer att påverka världsekonomin, enskilda branscher, företag och i förlängningen finanssektorns tillgångar och portföljer”, skriver rapportförfattarna i en kommentar.

Läs ”Konsekvenser för Sverige av klimatförändringar i andra länder” 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.