Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Experter: skapa grön ministerpost på finansdepartementet

Publicerad: 20 december 2010, 10:21

Skapa en ministerpost för miljöräkenskaper och gör naturkapitalet till en del av statsbudgeten, menar experter från GLOBE International Commission.


Skapa en ministerpost för miljöräkenskaper och gör naturkapitalet till en del av statsbudgeten. Det rekommenderar experter från GLOBE International Commission som utfört en studie i samarbete med Zoological Society of London och the London School of Economics.

Tidigare har både Värld
sbanken och FN:s Millenniegrupp (MA) uppmärksammat det ekonomiska värdet av biodiversitet och ekosystemtjänster. Något som saknar ett tydligt värde i många länders statsfinanser och överhuvudtaget vid ekonomiskt beslutsfattande.

Forskarna från GLOBE International Commission kallar värdet av ekosystem för ”naturkapital” och menar att regeringarna kommer att fatta bättre och mer kostnadseffektiva beslut om de inkluderar detta i sitt beslutsfattande, rapporterar the GLOBE Capital Action plan.

"Naturkapitalet måste betraktas som en del av de nationella räkenskaperna. Speciellt i finanssektorn och för makroekonomiska indikatorer så som BNP.[…] Försöken att introducera miljöräkenskaper har misslyckats i några länder på grund av dålig marknadsföring till politiker", skriver författarna.

För att försäkra sig om att naturkapitalet verkligen tillmäts ett värde bör varje medlemsland i EU inrätta en ministerpost för naturkapital på finansdepartementen, menar forskarna. Denna minister får till uppgift att undersöka metoder och garantera att miljöräkenskaperna blir en del av statsbudgeten.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.