måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Experter varnar för ineffektiva saneringsmetoder

Publicerad: 1 februari 2016, 10:56

Nu slår flera experter larm om att dagens miljölagar skapar nya förorenade områden och att förorenad jord bara flyttas till nya platser.

Ämnen i artikeln:

AffärerFöroreningarSanering

Nu slår flera experter larm om att dagens miljölagar skapar nya förorenade områden och att förorenad jord bara flyttas till nya platser. Sverige satsar hundratals miljoner per år på saneringsprojekt för att nå målet om att förorenade markområden ska vara åtgärdade till 2050. Problemet är att sanering som förstör eller neutraliserar gifter sällan sker – istället grävs jorden upp och schaktas bort för att deponeras.

En orsak till det är det svenska deponiförbudet för brännbart och organiskt avfall, som har bidragit till att soptippar inte behövs i lika stor utsträckning och därför har priserna för att lägga förorenad jord på hög halverats på 20 år.

– Om jag vore fastighetsägare skulle jag av försiktighetsskäl gräva upp och köra bort allt för behandling på annan plats eller deponering. Då får jag en helt ren tomt utan något kvarvarande ansvar för föroreningar. Det är företagsekonomiskt säkrast och därför en av flera drivkrafter för schaktning, säger Klas Arnerdal på SGU till Process Nordic.

Branschen har länge pratat om behovet av nya saneringsmetoder och många alternativa metoder har utvecklats men få av dessa används i dag. Experterna menar att så länge gifterna inte sprids eller är farliga för människor ska de ligga kvar på hög, i väntan på en bättre reningsteknik.

Många inom branschen menar att grundvattnet är det viktigaste att skydda och de efterfrågar mer hållbara och samhällsekonomiska saneringar. De vill även ha en aktiv styrning från staten och en stegvis höjning av deponiskatt på jord, så att pengarna kan avsättas till saneringsprojekt där ny forskning och teknik kan testas.

Läs hela artikeln i Processnet här.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev