Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Experterna: ”Så blir den nya gröna ekonomin”

Publicerad: 17 april 2012, 13:22

Hur kommer den gröna ekonomin se ut och hur ska vi mäta den? Fyra experter sökte ett svar på Sustainability Day


Dagen startade med ett samtal om den nya gröna ekonomin. Klas Eklund, seniorekonom, SEB, ledde diskussion tillsammans med professor Johan Rockström,  Stockholm Resilience Center, Stefan Lundgren, generaldirektör på SCB och Filippa Bergin, grundare av Invest in change.

Klas Eklund menar att ekonomerna reser ragg när folk säger att de är beredda att betala mer  för miljövänliga produkter eftersom det enligt ekonomins alla lagar borde vara dyrare att köpa "svarta"
produkter som förstör mer av naturresurserna.
– Men plånboken måste dra åt samma håll som samhällsintresset, säger Klas Eklund.

Dagens ekonomiska modeller förutsätter outtömliga naturresurser och så gott som alla länder i världen har hög tillväxt som ett viktigt mål. Men tillväxten riskerar att hota planetens ekosystemtjänster – ren luft, färskvatten, biologisk mångfald. Det krävs därför bättre mätmetoder för att fånga upp fördelarna av en grön ekonomi.

Stefan Lundgren, generaldirektör på SCB, fick företräda statistikerna och berätta om de  långa procedurer som krävs för att revidera det traditionella BNP-begreppet och hur svårt det är att få in miljömått i statistiken.
– Grön BNP som utretts i 20 år är fortfarande ett barn i sammanhanget jämfört med BNP som utvecklades på 30-talet, säger Stefan Lundgren.

SCB gjorde ett försök att utveckla måttet på 90-talet men "gav upp", trots att Sverige är ett av de länder som har allra bäst förutsättningar att producera grön statistik.
Enligt Stefan Lundgren pågår det trots motgångarna en del arbete för att plocka fram miljöräkenskaper och allra störst hopp sätter han till OECDs arbete.
– OECD har fördel och kan plöja mark för uträkning av "grön tillväxt" med ett 30-tal indikatorer, säger Stefan Lundgren.

Entreprenören Filippa Bergin har vänt upp och ned på den traditionella affärsmodellen och försökt att hitta modeller för hållbar konsumtion och en mer tjänsteorienterad ekonomi.
Men hon tvingas konstatera att det är mycket svårt, som att köra en "hästkärra i fel riktning på en 8-filig motorväg"

– Någon säger clean tech och innovation och visst är det bra, men jag tror att det som verkligen kommer att göra skillnad är förändringar i beteenden och att hitta
tekniken som kan följa vårt förändrade beteende, säger Filippa Bergin.

Under debatten diskuterades också vikten av att vara modig, inte bara bland politiker utan också bland forskare och miljöproffs
– Forskarna är nog så modiga som de kan vara, men det behövs också modiga företagsledare som kliver fram och sätter press på politikerna att fatta rätt
beslut, de är de nya budbärarna, säger Johan Rockström.

Debattörerna fick avslutningsvis en minut på sig att ge ett gott råd:
Johan Rockström: etablera kontakter för att kunna påverka bättre!
Filippa Bergin: gör rätt utan att tänka på vad du gjort förut!
Klas Eklund: skaffa er makt och klättra, utan er går omställningen långsammare!

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.