onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Expertgrupp: Omöjligt nå klimatmål utan koldioxidlagring

Publicerad: 12 september 2016, 10:09

Storbritannien bör snarast vidta åtgärder för att driva på utvecklingen av koldioxidlagringsteknik. Det skriver en expertgrupp i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

CcsKoldioxidlagringStorbritannien

Den rådgivande gruppen, som är tillsatt av parlamentet, består av parlamentsledamöter och experter inom finans och industri. I rapporten skriver de att en satsning på koldioxidlagring är nödvändig för att Storbritannien ska kunna reducera de cirka 5 miljarder pund per år som beräknas bli kostnaden för att Storbritannien ska klara av att uppnå sina klimatmål.

Expertgruppen pekar ut flera hinder som måste röjas ur vägen för att teknikutvecklingen inom koldioxidlagring ska ta fart. Bland annat talar man om skapandet av en ny leveransstruktur som ska göra det möjligt att erbjuda ”koldioxidfri” elektricitet, producerad av fossila bränslen men där utsläppen lagras istället för att släppas fria. Man vill också satsa på utbyggnaden av ett nytt ledningsnät som ska leda bort koldioxidutsläpp från industrin för lagring i uttömda gas- och oljefält under Nordsjön. För att det ska bli möjligt krävs enligt rapportförfattarna att Storbritannien skapar ett statligt företag som kan bekosta infrastruktursatsningen.

Kritiker av CCS-tekniken menar att koldioxidlagring innebär att man skjuter problemet på framtiden. En del menar också att uppförandet och driften av CCS-anläggningar skulle orsaka stora utsläpp av koldioxid.

Läs rapporten

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev