torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Expertgrupp tillsätts för att stoppa mördarräkorna

Publicerad: 1 mars 2010, 10:07

Fiskeriverket samlar en expertgrupp som ska analysera hotet mot svenska skaldjur från jätteräkor med virussjukdomen WSD, white spot disease.

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Miljöaktuellt skrev förra veckan om virussjukdomen WSD, white spot disease, som finns i importerade jätteräkor och som kan komma att slå ut hela det svenska skaldjursbeståndet. För att åtgärda problemet samlar Fiskeriverket nu en expertgrupp som ska ta fram lämpliga åtgärder, riklinjer och förslag i förhållande till gällande lagstiftning. Experterna samlas från Jordbruksverket, SVA, Livsmedelsverket och Länsstyrelsen i Västra Götaland.
– Viktigt att poängtera är att förebyggande åtgärder nästan alltid är billigast och effektivast. Det är ofta mycket svårt att komma till bukt med en smitta som dessutom slår brett på många olika arter, i många olika miljöer och med negativa effekter på den biologiska mångfalden. Kräftpestens introduktion till Sverige är en viktig erfarenhet i sammanhanget, säger fiskeribiologen Erland Lettevall på Fiskeriverket.

Fiskeriverket meddelar att viruset WSD inte bara bärs av jätteräkor, även kallade scampi och tigerräkor. Andra organismer som kan överföra smittan, utan att själva bli sjuka, är musslor, borstmaskar, små kräftdjur, hjuldjur och vattenfluglarver.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev