Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Expertgruppen som arbetar med att göra EU:s finanssektor grön

Publicerad: 7 juli 2017, 07:50

Magnus Billing, Alectas vd, är en av 20 experter från civilsamhället, finanssektorn och akedemin som sitter med i EU-kommissionens högnivågrupp för hållbar finans.

Foto: Press

Glöm gamla sanningar, strunta i politiska hänsyn, bortse från befintliga regelverk och tänk nytt om hållbarhet i finanssektorn. EU-kommissionen har samlat de främsta experterna för att lösa den uppgiften.


Gruppen som består av 20 experter från civilsamhället, finanssektorn och akademin, har fått i uppdrag att komma med förslag kring hur EU:s regelverk för den finansiella sektorn kan reformeras för att bli mer hållbart. Alectas vd, Magnus Billing, är som ensam svensk med i detta sammanhang. Aktuell Hållbarhet träffade honom i Almedalen för att få en närmare bild av vad expertgruppen arbetar med.

– Vårt uppdrag har varit att glömma den politiska aspekten och berätta vad vi skulle göra om vi fick göra om hela regelverket från början. Ansatsen har varit att titta på hela investeringskedjan och lånekedjan för att se hur kapitalet rör sig genom kedjan med olika aktörer: kapitalägare, kapitalförvaltare, rådgivare, ratinginstitut och bankerna. Vad händer med kapitalet och varför blir det långsiktiga kapitalet kortsiktigt i så stor utsträckning, säger Magnus Billing.

Expertgruppen inledde sitt arbete under januari 2017. Om knappt en vecka släpper de sin interimsrapport för allmänheten, som väntas innehålla problembeskrivningar och tankar om förslag på åtgärder.

Vad kan vi vänta oss kommer i interims-rapporten?

– Något som vi redan har indikerat är att den kommer innehålla en tydlighet kring förvaltaruppdraget, det man på engelska kallar för fiduciary duty, och vad det inbegriper. Branschen i dess helhet har inte fullt ut integrerat hållbarhetsrisker och -möjligheter i sitt förvaltaruppdrag ännu. Jag skulle gärna vilja se ett förtydligande av det i interimsrapporten, vilket jag också tror att vi kommer göra, säger Magnus Billing.

Hur påverkas företagen som inte är finansiella aktörer av den här utredningen?

– Jag tror att det framöver kommer finnas ett behov av mer framåtblickande information, men sen är också frågan hur vi mäter att våra investeringar är hållbara. Det finns en hel del att göra kring de indikatorerna och den standardiseringen.

Den slutgiltiga rapporten kommer i december, och den kommer innehålla rekommendationer för konkreta förslag på åtgärder kring hur hållbarhet kan integreras i EU:s finansiella lagstiftning. EU-kommissionen planerar att utgå från rapportens slutsatser för att göra EU:s finanssektor mer hållbar.

– Intresset är väldigt högt från kommissionen och de vill att vi verkligen kommer med konkreta förslag, säger Magnus Billing.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.