torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Expertrådet för klimatanpassning får ny ordförande

Publicerad: 6 mars 2023, 08:59

Åsa-Britt Karlsson har en bakgrund bland annat som generaldirektör, statssekreterare och utredare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rådet har bland annat som uppgift att utvärdera Sveriges arbete med klimatanpassning och ge förslag på ytterligare åtgärder som bör genomföras.

Ämnen i artikeln:

MiljöpolitikKlimatpolitikKlimatanpassning

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Regeringen har beslutat att tillsätta Åsa-Britt Karlsson som ny ordförande för det nationella expertrådet för klimatanpassning.  

Åsa-Britt Karlsson har en lång bakgrund inom miljöområdet. I dag jobbar hon som senior klimatrådgivare vid den liberala tankesmedjan Fores, och tidigare har hon bland annat varit generaldirektör vid Statens geotekniska institut samt statssekreterare på miljödepartementet. Hon var också den som låg bakom den statliga utredningen Vägen till en klimatpositiv framtid, som kom 2020.

Expertrådet för klimatanpassning tillsattes av regeringen 2018. Det är knutet till SMHI, där rådets sekretariat också finns. Uppdraget består framför allt i att vart femte år ta fram en rapport tänkt att utgöra grunden för den nationella strategin för klimatanpassning. 

Rådets första rapport publicerades i februari 2022, och nästa rapport är tänkt att lämnas i december 2026. Enligt uppdraget ska rapporten bland annat innehålla förslag på inriktning av det nationella arbetet för klimatanpassning, samt en prioritering av anpassningsåtgärder utifrån en bedömning av risk, kostnad och nytta.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev