måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Expertrådet för klimatanpassning: Styrmedlen är för svaga

Publicerad: 9 februari 2022, 10:29

Annika Strandhäll tog emot klimatanpassningsrapporten. Foto: Skärmdump från seminariet.

Arbetet med klimatanpassning behöver gå från ord till handling. Det är slutsatsen i dagens rapport till regeringen.

Ämnen i artikeln:

RegeringenKlimatanpassningPlan- och bygglagen

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Arbetet med att klimatanpassa Sverige behöver gå från problemformulering till lösningar och från planering till genomförande. Det konstaterar Nationella expertrådet för klimatanpassning i sin första rapport som under förmiddagen överlämnades till miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) vid ett webbsänt seminarium.

– Klimatförändringarna och deras konsekvenser är inget som kommer i framtiden. De är redan här och nu och vi måste därför rusta samhället för att möta effekterna av klimatförändringarna samtidigt med omfattande åtgärder för att minska de klimatpåverkande utsläppen, sade Lisbeth Schultze, ordförande i Nationella expertrådet för klimatanpassning, på seminariet.

Nationella expertrådet för klimatanpassning tillsattes av regeringen i augusti 2018 med uppgift att rapportera vart femte år. I rapporten ger rådet 170 förslag inför nästkommande strategi för klimatanpassning, som ska presenteras av regeringen nästa år.

– Vi ser att den ansvarsfördelning vi har i dag och de styrmedel som finns för att försöka komma tillrätta med frågorna är för svaga. Det skapar otillräckliga incitament för vidtagandet av åtgärder. Det här begränsar möjligheterna att gå från planering till genomförande, sade Sofie Storbjörk, ledamot i expertrådet, vid presentationen.

Enligt rådet behöver kommunernas arbete förändras kraftigt och klimatanpassning behöver vara en tydlig del av klimatramverket. 

Några av de styrmedel som föreslås är klimatanpassningsdeklarationer för byggnader och ett nytt stöd i form av ett klimatanpassningskliv.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev