Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Exploateringstryck får Norge att inrätta 17 marina reservat

Publicerad: 10 september 2009, 06:13

Igår invigde Norge sin första marina nationalpark Ytre Hvalers som gränsar till den svenska nationalparken Kosterhavet. Norska Naturvårdsverket har nu inlett processen för att skydda ytterligare 17 marina områden från exploatering.


Ämnen i artikeln:

Norge

Igår invigde Norge sin första marina nationalpark Ytre Hvalers som gränsar till den svenska nationalparken Kosterhavet. Det är den första i en lång rad av planerade projekt. Norska Naturvårdvsverket har inlett processen för att skydda ytterligare 17 marina områden.

Orsaken är att det hårda exploateringstrycket längs den långa kusten. Norska Naturvårdsverket skriver att de 17 områdena måste skyddas mot vägbyggen, hamnar och utläggning av ledningar och rör. Landet har dessutom en mycket generös tillämpning av strandskyddslagen som ökat bebyggelsen vid stränderna.

I de utpekade områdena finns allt från specialiserade koraller – världens nordligast belägna korallrev ligger utanför den norska kusten – till vanliga ”kråkeboller” eller sjöborre som det heter på svenska. Fem av de marina skyddsområdena finns i Trondheimsfjorden och sex av dem runt Lofoten. Den totala ytan är 5 100 kvadratkilometer.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt
http://miljoaktuellt.idg.se/1.227770

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Norge

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.