Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Explosiv jakt på granatäpplen efter nya forskarrön

Publicerad: 1 December 2005, 06:44

En amerikansk forskarstudie har fått försäljningen av granatäpplen att explodera på en Ica-affär i Sundsvall. Studien visade att extrakt från granatäpplen kan ta bort eller minska tumörer hos möss. Rapporten fick Sundsvallsborna att flockas vid butikernas fruktavdelningar, rapporterar Sundsvalls Tidning.


Per Dahlin som är fruktansvarig vid Ica Kvantum i Nacksta säger att han aldrig varit med om något liknande.

Han berättar för Sundsvalls Tidning om äldre damer som frågar efter "frukterna som äldre herrar ska ha".

Enligt den amerikanska studien var det prostatacancerceller som påverkades av granatäppleextraktet.

Tidningen har även pratat med chefen för urologkliniken i Sundsvall, Lars Danielsson, som misstänker att studiens resultat har överdrivits.

”Vi kan absolut inte säga att vi vet att granatäpplen hjälper, och det är inget vi rekommenderar”, säger Lars Danielsson.

Fakta om granatäpplet:
Frukten är stort som ett stort äpple. Skalet är läderartat och skrovligt med en rödaktig till brun färg och det har en framträdande rest av blomfodret. Det geléaktiga fruktköttet mellan de ljusa skiljeväggarna är rött, genomskinligt och fullt med små vita kärnor. Smaken är sötsyrlig och påminner lite om röda vinbär.
Granatäpplet äts inte naturellt. Det hårda skalet och skiljeväggarna är oätliga. Det är det geléaktiga fruktköttet med kärnor som äts.
Frukten skärs itu och fruktköttet pressas ur eller skrapas ur med en sked . Man kan också göra några snitt längs med frukten, som när man skalar en apelsin, och kränga skalet ut och in så att kärnorna faller ut.
(Källa: www.livsmedelssverige.org)

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.