Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Exportchans för svenska företag på sjukvårdens miljökonferens

Publicerad: 15 December 2005, 08:23

Konferensen CleanMed Europe den 29-31 maj 2006 kan bli ett gyllene tillfälle för svenska företag att slå mynt av ett gott miljöarbete. Hundratals inköpare och andra beslutsfattare väntas komma till Stockholm på jakt efter miljöanpassade produkter och lösningar för Europas sjukvårdssektor. Bland de svenska sponsorerna som hoppas på snabb miljöanpassning av sjukvården finns Apoteket AB.


Men företag som inte tar ansvar för miljön göre sig ej besvär när Stockholms läns landsting och organisationen Health Care Without Harm arrangerar den världsledande miljökonferensen för sjukvårdssektorn.

– Health Care har strikta krav på utställarna och skulle exempelvis inte acceptera någon utställare som fortfarande visar upp PVC-produkter, säger Anna Linusson, miljöcontroller på landstinget i Stockholm och projektledare för den internationella konferensen.

CleanMed arrangeras vartannat år och anses vara den viktigaste miljökonferensen för sjukvårdssektorn. Förra gången ägde den rum i Wien och om några månader på Folkets Hus i Stockholm.

En bidragande orsak till att Stockholm utsetts till konferensstad är stödet från dels landstinget, dels Apoteket.

– Jag tror också att organisationen Health Care Without Harm är intresserad av att ta del av de framsteg på miljöområdet som gjorts i den svenska sjukvårdssektorn, säger Anna Linusson, som redan har sytt ihop större delen av programmet.

Cirka 45 utställare räknar hon med ska visa upp produkter och lösningar runt omkring själva konferensen. Hittills har ett tiotal företag bokat plats, däribland Recip, Sweden Recycling, Läkemedelsindustriförbundet och Kemi & Miljö.

Tror du att svenska företag kan hitta nya kunder på konferensen?
– Det är jag helt säker på. Vi räknar med 500 besökare varav hälften internationella och de som kommer är beslutsfattare som är intresserade av miljöfrågor. Alla företag som säljer förbrukningsartiklar som är miljömässigt bättre än genomsnittet har nytta av att vara här, särskilt de som säljer volymprodukter, säger Anna Linusson.

Svenska utställare kan också få draghjälp av konferensprogrammet som har viss lokal prägel och föreläsare som berättar om goda exempel från Sverige.

I konferensprogrammet finns föredrag med fokus på bland annat läkemedelsfrågor, transporter, hållbar mat och ”grön” upphandling.

– Programmet om grön upphandling är intressant för alla som säljer något till sjukvården och som tror sig kunna erbjuda produkter som är miljömässigt bättre än konkurrenternas, säger Anna Linusson.

Men ställs några verkliga miljökrav vid upphandling ute i Europa?
– Det är nog väldigt olika från land till land.Det finns spännande exempel. I Wien är 30 procent av maten ekologiskt odlad.

Även om ingen räknar med en explosion av miljökrav i sjukvårdssektorns upphandling får leverantörerna räkna med en allt tuffare granskning.

På konferensen deltar jurister från EU som kommer att redogöra för vilka möjligheter det finns att ställa just miljökrav – en het fråga eftersom många idag tvingas avstå från skärpningar på grund av juridiska hinder.

Vad tror du kan bli framgångsrika svenska exportprodukter till sjukvårdssektorn?
– Alternativ till PVC i sjukvårdsmaterial och byggmaterial kommer att bli efterfrågat liksom olika tjänster för avfallshantering, alltifrån kompletta system till speciallösningar för läkemedel. Andra produkter som efterfrågas är rengöringsmetoder.

Några områden som konferensprogrammet fokuserar på:

* ”Grön” design av sjukhus, miljöanpassade material, rätt kemikalier, energisparande installationer. Ett seminarium för arkitekter, planerare, projektledare, entreprenörer, beslutsfattare och deras leverantörer.

* Läkemedels inverkan på miljön.

* Hur påverkas hälsoläget av föroreningar och varför miljösatsningar är viktiga för alla som strävar efter bra hälsa.

* Vad betyder hållbar utveckling för sjukvårdssektorn, hur arbetar man för hållbar utveckling och hur rapporterar man.

* Grön upphandling – lagstiftning, utvärderingsmetoder och praktiska erfarenheter av hur upphandling kan användas för att skapa säkra och miljöanpassade produkter.

Mer information om konferensen finns på http://www.cleanmed.org/europe/2006/home.html

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.